Pages

5 March 2011

Sayangnya Allah & Malaikat Kepada Hambanya

Contengan Kisah Sufi pada 4:54 pm
Korang Rasa? 
Assalamualaikum w.b.t..

Untuk renungan kita bersama..

Rasulullah s.a.w. ada bersabda, katanya, "Setiap anak Adam akan dijaga oleh dua malaikat. Malaikat yang di sebelah kanan lebih berkuasa dari yang sebelah kiri. Sekiranya seseorang anak Adam melakukan dosa maka malaikat yang di sebelah kiri akan bertanya pada malaikat di sebelah kanan katanya, "Apakah yang harus aku catit?"
 
Kata malaikat di sebelah kanan, "Jangan kamu catit dahulu dosanya sehingga ia melakukan 5 kesalahan. Malaikat yang di kiri bertanya lagi,"Kalau ia telah melakukan 5 kesalahan, apa yang harus aku catitkan?"
 
Jawab malaikat kanan, "Biarkannya, sehingga ia membuat kebaikan kerana kami telah diberitahu oleh Allah s.w.t bahawa satu kebaikan akan mendapat 10 pahala. Oleh itu hapuskanlah 5 kesalahannya yang lalu sebagai tebusan dan kami masih simpankan untuknya 5 pahala lagi."
 
Tercenganglah syaitan mendengarkannya lalu berkata,"Kalau macam ini sampai bilakah aku dapat merosakkan anak Adam?"
 
Demikianlah rahmat Allah pada hambanya, kasih sayangNya melimpah ruah tiada terbatas hanya hambanya saja yang lalai dan leka dengan keseronokkan serta kemewahan dunia.


Nota Sufi :  Subhanallah..betapa sayangnya Allah & Malaikat kepada kita semua..tapi, kita yang mensia-siakan kasih sayang Allah..

1 Yang Menyonteng on "Sayangnya Allah & Malaikat Kepada Hambanya"

nur amalina bt athman on 5 March 2011 at 16:57 said...

dijemput join sini http://shqpewsqiq.blogspot.com/2011/03/jom-join-bloglist-amalina-athman.html

 

~~Kisah Sufi~~ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal